Young Professional Pim Gielis: “Goede soft skills zijn essentieel voor HRIT-consultants”

Goede soft skills zijn essentieel voor HRIT-consultants - Blog SuccessDay

Young Professional Pim Gielis: “Goede soft skills zijn essentieel voor HRIT-consultants”

In het Workday Traineeship van HRIT-consultancybedrijf SuccessDay draait het niet alleen om technologische en algemene consultancy trainingen. De soft skills-trainingen en ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. In deze blog vertelt young professional Pim Gielis waarom dat zo is en hoe hij de eerste training op dit vlak heeft ervaren.

Onlangs kregen de Workday-trainees van SuccessDay – die eerder dit jaar zijn gestart met hun opleidingsprogramma – hun eerste soft skills-training. Het was de eerste training die werd verzorgd door een externe partij. “Uiteraard hebben we al verschillende Workday-trainingen gevolgd, waarin al verschillende modules zijn behandeld. Daarnaast zijn er diverse andere trainingen verzorgd door mijn collega’s. Maar voor de soft skills-trainingen wordt vaak gebruikgemaakt van de expertise van buitenaf”, licht Pim toe.

Eind augustus vond de eerste soft skills-training plaats onder leiding van trainer Ted. Het thema was feedback geven en ontvangen. Na deze kick-off volgen er de komende maanden nog meer soft skills-trainingen. Pim vond het fijn om les te krijgen van een externe expert. “Wij kennen elkaar als groep inmiddels behoorlijk goed en weten onze sterktes en zwaktes wel zo’n beetje. Dan is het fijn als je een ‘third point of view’ krijgt, dat voegt echt wat toe.”

 

Het belang van soft skills

Soft skills zijn essentieel voor HRIT-consultants – die de brug slaan tussen Human Resources en Informatie Technologie. Het helpt ze om effectief om te kunnen gaan met mensen en situaties binnen de complexe HRIT-omgeving. Het gaat onder meer om de volgende zachte vaardigheden:

· Communicatieve vaardigheden

HRIT-consultants moeten effectief kunnen communiceren met zowel HR-professionals als IT-specialisten. Zij vertalen technische termen naar begrijpelijke taal voor HR-medewerkers en vice versa. Soft skills-trainingen helpen hen bij het ontwikkelen van duidelijke, beknopte en overtuigende communicatievaardigheden. Skills die essentieel zijn voor succesvolle samenwerking en projectimplementatie.

· Probleemoplossend vermogen

HRIT-consultants worden vaak geconfronteerd met complexe uitdagingen bij het integreren van technologische oplossingen in HR-processen. Soft skills trainingen kunnen hen helpen hun probleemoplossend vermogen te verbeteren. Daarnaast helpen deze trainingen om creatieve oplossingen te bedenken en strategisch te denken om knelpunten op te lossen.

· Empathie en Interpersoonlijke Vaardigheden

In de wereld van HR draait alles om mensen. HRIT-consultants moeten dus in staat zijn om empathie te tonen, te luisteren naar de behoeften en zorgen van medewerkers en HR-professionals, en effectief relaties op te bouwen. Naast empathie zijn teamwork en conflicthantering cruciaal om vertrouwen op te bouwen en een positieve werkomgeving te bevorderen.

· Time Management en Stressbeheersing

De wereld van IT kan hectisch en veeleisend zijn. Soft skills trainingen kunnen HRIT-consultants helpen bij de ontwikkeling van stressbestendigheid en effectief time management.

· Leiderschap en Leiderschapsontwikkeling

Sommige HRIT-consultants vervullen rollen waarin ze teams van professionals moeten aansturen. Soft skills trainingen helpen hen bij het ontwikkelen van hun leiderschapsstijl, het inspireren en begeleiden van anderen, en bij het tonen van besluitvaardigheid.

· Klantgerichtheid

Klant- en medewerkerstevredenheid staat centraal bij SuccessDay. Soft skills-trainingen kunnen HRIT-consultants helpen om klantgericht te denken, klantbehoeften te begrijpen en oplossingen te leveren die aan die behoeften voldoen.

Interactieve opzet

Pim woont en werkt in Noorwegen en komt voor de trainingen en de maandelijkse SuccessDay-days naar Nederland. “En als het project waaraan ik werk daarom vraagt, natuurlijk.” De trainingssessies vinden meestal na werktijd in de avonduren plaats. Pim had verwacht dat het best pittig zou zijn om de aandacht er dan bij te houden, maar dat viel reuze mee. “De opzet van de training was interactief en zat goed in elkaar. Ik vond dat de tijd omvloog.”

De trainees moesten hun ervaringen delen over het traineeship in de afgelopen maanden en ze kregen feedback van het projectteam. Verder moesten ze een korte pitch over zichzelf geven en laten zien hoe zij zich willen presenteren aan potentiële klanten. Pim: “Daar moesten de andere trainees dan weer feedback op geven: wat vind je goed of wat bewonder je aan deze persoon? En waaraan moet hij of zij nog werken? Tot slot moest je iedere trainee een tip voor de toekomst geven.”

Zo kreeg Pim van anderen terug dat hij open is en makkelijk in de omgang. En dat hij het soms moeilijk vindt dat hij nog niet alles weet. “Heel herkenbaar. Ik wil het graag goed doen en ik raak gefrustreerd als iets niet lukt. Ik moet meer vertrouwen hebben in het proces van leren door te doen. Verder ben ik heel direct en daar kan de een

kan beter mee omgaan dan de ander. Het kan helpen om stil te staan bij hoe je je boodschap brengt en je te verplaatsen in de ontvanger. De een kan alles hebben, de ander licht er ’s nachts misschien wel wakker van als iets een beetje rot mijn strot uitkomt.”

Sleutel tot succes

Het belang van soft skills-trainingen voor HRIT-consultants moet dus niet worden onderschat. Hoewel technische vaardigheden de basis vormen van het werk, zijn soft skills de sleutel tot het bouwen van succesvolle relaties, het oplossen van problemen en het effectief beheren van projecten. “Deze vaardigheden stellen ons in staat om niet alleen technologische oplossingen te implementeren, maar ook om positieve veranderingen te bewerkstelligen in de manier waarop een organisatie met haar mensen omgaat.”

Pim kijkt uit naar de volgende soft skills-trainingen. Hij stelt dat het voor HRIT-consultants ook heel belangrijk is dat je je verhaal goed over de bühne kunt brengen. Hierbij kan je soms handig gebruikmaken van Storytelling, een training die hij en al zijn collega’s onlangs kregen van SuccessDayers David en Nina. “Een eerste indruk kan je maar een keer achterlaten, dus zorg dat die goed is! Zet een helder, duidelijk verhaal neer en zorg dat dat verhaal origineel en levendig is.”

Workday Traineeship SuccessDay Trainees

Illustratie: Studio van Laar

Trainee Pim Gielis

Pim Gielis

Junior Business Consultant

Meer weten over het traineeship van SuccessDay?

Bezoek de Trainee pagina

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!