Waarom storytelling belangrijk is in HRIT-land?

Waarom storytelling belangrijk is in HRIT-land - Blog SuccessDay

Waarom storytelling belangrijk is in HRIT-land


HRIT-transformaties zijn van cruciaal belang als je de manier waarop medewerkers werken, samenwerken en groeien wilt te veranderen. Maar ondanks de technologische aspecten van deze transformaties, blijft de mens het centrale element dat het succes bepaalt. Dit is waar storytelling in het spel komt. In deze blog vertellen Nina van de Burgt en David Myers van SuccessDay, waarom storytelling zo waardevol is bij HRIT-implementaties en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Nina en David werken allebei sinds september 2022 voor SuccessDay en zijn inmiddels gepromoveerd tot medior business consultant. Ze doorliepen het SuccessDay HRIT-traineeship, waarna Nina koos voor een focus op changemanagement bij HRIT-implementaties en David meer de sales kant op is gegaan. Beiden zijn ervan overtuigd dat storytelling een cruciale rol kan spelen bij soepele implementaties van HCM-pakketten.

Beiden zijn niet op hun mondje gevallen en heel enthousiaste vertellers. “Omdat iedereen bij SuccessDay aan de frontlinie staat bij HRIT-transformaties en intensief samenwerkt met alle betrokken partijen, is het essentieel dat iedereen die hier werkt goed snapt wat het verhaal is van de klant en zo goed kan adviseren. Welke problemen heeft de klant? Waar wil de klant naartoe? Daarnaast moeten zij ook het SuccessDay-verhaal goed kunnen vertellen”, aldus David. Nina vult aan dat het snelgroeiende bedrijf uit Eindhoven ernaar streeft het beste uit iedere consultant te halen. “Omdat we het niveau van Storytelling hier hoger willen brengen, hebben David en ik besloten een training te ontwikkelen voor het voltallige personeel.”


Wat is storytelling?

Maar wat is storytelling precies? Storytelling is de kunst van het vertellen van verhalen. Het is een communicatieve techniek waarbij verhalen worden gebruikt om informatie, ideeën, emoties en waarden over te brengen naar een publiek. Verhalen kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals geschreven tekst, mondelinge vertellingen, visuele presentaties, films, en meer. Ze hebben vaak een begin, midden en einde, waarbij personages worden geïntroduceerd, uitdagingen worden gepresenteerd en uiteindelijk een oplossing of inzicht wordt bereikt.

Mensen zijn dol op verhalen, benadrukt David. “Vrijwel iedere Hollywood-film is zoals hierboven geschetst gestructureerd. In de Lord of the Rings bijvoorbeeld, onderneemt Frodo Baggins, een jonge hobbit, samen met zijn metgezellen een gevaarlijke reis. Hij wordt geholpen door Gandalf om de ring naar de vulkaan te brengen waar deze is gesmeed en te vernietigen, om zo de duistere heerser Sauron te verslaan. Zo’n zelfde opbouw zie je in Harry Potter, Star Wars, noem maar op. En het kan goed of slecht aflopen, maar de meeste mensen houden van een happy end, zoals je vaak ziet in Disney-films. Datzelfde geldt natuurlijk voor HRIT-transformaties: wij willen de klant graag ondersteunen richting een happy end.”

 

Waarom is storytelling belangrijk?

Storytelling is belangrijk om verschillende redenen:

  • Menselijke verbinding
    Verhalen hebben de kracht om een emotionele connectie te creëren. Ze maken abstracte concepten persoonlijk en herkenbaar door het presenteren van personages en situaties waarin mensen zich kunnen inleven. Dit creëert een sterke verbinding tussen de verteller en het publiek.
  • Beter onthouden
    Verhalen hebben een narratieve structuur die gemakkelijker in het geheugen blijft hangen dan droge feiten of statistieken, waardoor de boodschap beter wordt onthouden en doorgegeven.
  • Meer begrip
    Complexere concepten en ideeën kunnen gemakkelijker worden begrepen en geïnternaliseerd wanneer ze in de vorm van een verhaal worden gepresenteerd. Verhalen bieden context en laten zien hoe dingen met elkaar verbonden zijn, waardoor het gemakkelijker wordt om de essentie te begrijpen.
  • Inspiratie en motivatie
    Verhalen hebben de kracht om emoties op te roepen en mensen te inspireren. Ze kunnen mensen aansporen tot actie, verandering teweegbrengen en nieuwe perspectieven bieden.
  • Bedrijfscultuur versterken
    Verhalen dragen waarden, overtuigingen en geschiedenis over van generatie op generatie. In een zakelijke context kunnen verhalen de bedrijfscultuur versterken en medewerkers verbinden met de missie en waarden van de organisatie.
  • Verschillen overbruggen
    Verhalen kunnen mensen met verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven samenbrengen. Ze kunnen een gemeenschappelijke basis creëren en begrip bevorderen tussen verschillende groepen.

Rol van storytelling bij HRIT-transformaties

In het specifieke geval van HRIT-transformaties helpt storytelling bij het overbruggen van de kloof tussen technische veranderingen en menselijke betrokkenheid. Door verhalen te gebruiken om de impact van de veranderingen op individuen en teams te illustreren, kunnen HR-professionals de acceptatie vergemakkelijken, weerstand verminderen en de betrokkenheid van medewerkers vergroten. Nina: “Storytelling is een krachtige tool om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen mee te nemen in een veranderingsproces.”

Storytelling gaat verder dan droge statistieken en technische details. Het stelt HR-professionals en leiders in staat om een emotionele connectie te creëren met medewerkers en stakeholders. Emoties zijn een krachtig middel om mensen te betrekken en enthousiasmeren voor verandering. Door middel van goed gekozen verhalen kunnen medewerkers zich identificeren met de uitdagingen, kansen en successen die een HRIT-transformatie met zich meebrengt.

Een succesvolle HRIT-transformatie vereist de betrokkenheid en medewerking van alle belanghebbenden binnen de organisatie. Storytelling helpt om een gedeelde visie te creëren waarin iedereen zich kan vinden. Door verhalen te delen over de toekomstige impact van de transformatie en hoe het de organisatie en individuen ten goede zal komen, kunnen leiders mensen enthousiasmeren en in beweging krijgen.

Angst en weerstand wegnemen

Nina: “Verandering kan angst en weerstand opwekken bij medewerkers, vooral wanneer het hun dagelijkse routines en manier van werken verstoort. Storytelling kan deze angsten en weerstanden wegnemen door eerlijk te communiceren over de uitdagingen en moeilijkheden die kunnen optreden tijdens de HRIT-transformatie. Daarnaast kunnen succesverhalen helpen om vertrouwen op te bouwen en te laten zien dat verandering mogelijk is.”

Tot slot kan storytelling de betrokkenheid verhogen en ervoor zorgen dat mensen participeren, doordat het de stemmen van medewerkers laat horen en hen een actieve rol geeft in het proces. David: “Het gebruik van verhalen als een essentiële communicatiestrategie kan de HRIT-implementatie transformeren van een abstract idee naar een inspirerend en betekenisvol veranderingsproces. Zo kunnen organisaties de weg vrijmaken voor een succesvolle HRIT-transformatie die gedreven wordt door betrokkenheid en empowerment van medewerkers.”

De aanpak van Nina en David

De twee hebben een brandscript oefening bedacht voor het volledige productaanbod van SuccessDay: van softwareleveranciersselectie, Fase 0/Target Operating Model, de daadwerkelijke implementatie – opgedeeld in fases – de Smooth Landing (kort na de go-live), AMS (Application Management Services) tot en met Tenant Optimization. In dit script is er aandacht voor de hoofdpersonen, hun problemen, de gids die hun problemen begrijpt en hen kan helpen (in dit geval SuccessDay), een plan of oplossing, de stappen die moeten worden gezet, de risico’s en bedreigingen die moeten worden weggenomen en de kansen en mogelijkheden die binnen handbereik zijn.

Het script is gebaseerd op het boek van Donald Miller: ‘Building a Story Brand’. David: “We hebben iedereen dit boek gegeven en daarna moesten ze in groepjes per dienst of product een script schrijven. Omdat we bij SuccessDay nogal competitief zijn hebben we er een wedstrijdelement aan toegevoegd. Het groepje dat de meeste punten scoorde voor het script en de presentatie ervan had ging met de hoofdprijs naar huis: een prachtige bokaal, een fotosessie en eeuwige roem.”

Aangenaam verrast

“Om de SuccessDay’ers te inspireren hoe ze hun verhaal boeiend voor het voetlicht konden brengen, hebben we de hulp ingeschakeld van Ronni Gurwicz. Hij gaf een online masterclass Storytelling & Communication en deelde een aantal nuttige tips met ons”, vertelt Nina. Die wierp duidelijk z’n vruchten af: de jury was aangenaam verrast over het resultaat. Het groepje Smooth Landing ging met de winst aan de haal. David: “Inhoudelijk was het zeer sterk en de presentatie was uiterst creatief.”

Het is de bedoeling dat storytelling en het brandscript voortdurend onderwerp van gesprek blijft, ook in de komende jaren. “Herhaling is de kracht van de boodschap, bovendien groeien we nogal hard, dus het kan geen kwaad dit vaker te doen”, vertelt Nina. Mogelijk wordt de training onderdeel van de onboarding van nieuwe medewerkers. En de klant? Die profiteert hiervan, want uiteindelijk worden ze geholpen door nog betere consultants met meer begrip.

Meer weten over storytelling?

Neem contact met ons op

Nina van de Burgt

Junior Business Consultant

David Myers

Junior Business Consultant

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!