Oracle ME: Verbeter je employee experience met een allesomvattend platform

Oracle ME - blog SuccessDay- illustratie Studio van Laar

Verbeter je employee experience met een allesomvattend platform

In de huidige arbeidsmarkt wil je optimaal inzicht hebben in de behoeften, aspiraties en de ‘ík’ achter elke medewerker. Daar zijn verschillende handige tools voor, maar met Oracle ME gebeurt dat geïntegreerd met alle essentiële systemen en gebruikmakend van verschillende type media. Business consultants Stefan Hanekamp, Vera Berends en Tom Wijers van SuccessDay vertellen je in deze blog hoe je met behulp van Oracle ME de optimale journey creëert voor je medewerkers.

In april 2022 kondigde Oracle – als onderdeel van Oracle Fusion Cloud HCM – Oracle ME (My Experience) aan. Hiermee gaat Oracle mee in de concurrentiestrijd om toepassingen te bedenken die bijdragen aan de employee journey. Het platform voor werknemerservaringen moet organisaties helpen ‘de betrokkenheid van werknemers te vergroten en het succes van werknemers te garanderen’. Oracle ME stelt (HR-) managers naar eigen zeggen in staat om de communicatie in de hele organisatie te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen door werknemers bij complexe taken te begeleiden. Daarnaast kan het platform worden ingezet om het behoud van talent te verbeteren door een meer ondersteunende en vertrouwde omgeving op het werk te realiseren.

SuccessDay, dat platformagnostisch is, ondersteunt klanten en implementatiepartners ook bij de uitrol van Oracle ME bij diverse klanten in de Benelux en Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (de zogenaamde DACH-regio). “Door de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar zijn verwachtingen van werknemers over wat ze willen en nodig hebben van hun werkgevers geëvolueerd. Zij voelen zich niet altijd even goed gesteund, blijkt uit onderzoek”, weet Stefan. Hij benadrukt dat medewerkers zich gehoord en gezien willen worden en zich onderdeel willen voelen van een cultuur waarin ze geloven. “Om aan deze verwachtingen te voldoen, moeten organisaties een tandje bijzetten en ervaringen creëren die voldoen aan de behoeften van hun talent, anders lopen ze het risico de war for talent te verliezen. Dat betekent dat je werknemers moet zien als unieke individuen met hun eigen behoeften, doelen en werkwijzen in iedere fase van het HR-proces”, vult zijn collega Vera aan.

 

Belangrijke inzichten

Slimme technologie kan helpen dit beter te faciliteren, al blijft HR natuurlijk op de eerste plaats mensenwerk, benadrukken de SuccessDay-consultants. Tom weet dat de technologie van Oracle nog maar net op de markt is en zich nog in de praktijk moet bewijzen, maar vindt de vooruitzichten veelbelovend. “Oracle ME draait om het samenvoegen van informatie, ook uit externe systemen, en biedt zo belangrijke inzichten op basis van data. Het faciliteert stap-voor-stap workflows – binnen en buiten het systeem – van pre-boarding tot en met de exit van werknemers. Het platform biedt organisaties de mogelijkheid om elke werknemer een unieke employee experience te bieden.” 

Andere leveranciers bieden ook al mogelijkheden binnen hun HRIT-systeem om de medewerkerservaring in kaart te brengen en te optimaliseren, maar doen dat nog vaak ad hoc en verspreid over verschillende systemen. Oracle doet dit met ME geïntegreerd en dynamischer. Volgens Vera biedt het platform organisaties nieuwe mogelijkheden om te luisteren naar, te communiceren met en ondersteuning te bieden aan medewerkers. “Je moet het zien als een platform dat alle interacties digitaal ondersteunt, of dit nou tussen werknemers en hun manager is, of tussen medewerkers onderling. Daarnaast stelt Oracle ME managers in staat om realtime het werknemerssentiment bij te houden en dit overzichtelijk te presenteren in dashboards. Zo kunnen zij beter hierop reageren. Daarnaast kunnen HR-teams beter gepersonaliseerde communicatie verzorgen.”

Dit zijn de meest veelbelovende HCM-oplossingen voor Oracle ME:

 • Oracle Touchpoints
  Dit is een oplossing waarmee managers regelmatig het sentiment van werknemers kunnen vastleggen door surveys, questionnaires en feedbackmomenten van het hele team in een dashboard te zien. Zij kunnen dit nauwlettend volgen en ernaar handelen om zo vertrouwen op te bouwen met hun teams en een inclusieve werkomgeving te bevorderen. 
 • Oracle HCM Communicate
  HR-teams kunnen met deze oplossing eenvoudig gepersonaliseerd communiceren met individuen en groepen met zeer specifieke kenmerken. Daarnaast kunnen zij de betrokkenheid bij de inhoud meten met open rate-analyses en naadloos follow-ups verzenden of campagnes opzetten om effectievere en boeiendere communicatie te stimuleren.
 • Oracle Journeys
  Met deze oplossing kunnen eenvoudig custom workflows worden gemaakt, ongeacht of deze binnen of buiten het systeem zijn. Het helpt de gebruiker navigeren in de systeem- en bedrijfsprocessen of een combinatie van beide. Denk hierbij aan: Hoe reset ik mijn password? Hoe meld ik mij aan voor een company event? Hoe onboarden we een medewerker bij bedrijf x in Oracle? Oracle Journeys kan bovendien worden uitgebreid met workflow-acties en resources van andere applicaties.
  Onboarding, declaraties of verlof indienen, processen die vaak buiten enkel een HCM systeem omgaan, kunnen met behulp van Oracle journeys gestandaardiseerd worden op een manier die de identiteit van de organisatie weerspiegelt. Zo bied je ieder personeelslid een unieke, begeleide digitale journey. 
 • Oracle Connections
  Deze interactieve personeelsdirectory met organigram bevordert samenwerking en vergroot de mogelijkheden voor inclusie en interne mobiliteit. Het wordt namelijk makkelijker voor werknemers om contact te maken met anderen binnen de organisatie. Stefan: “Medewerkers kunnen hun LinkedIn-profielen importeren, waardoor data in het HCM ook altijd up-to-date zijn. Daarnaast kan je video-introducties opnemen, unieke vaardigheden en prestaties benadrukken, feedback delen, kennis uitwisselen en je professionele netwerk laten groeien.”

Eerst fundament op orde

Concluderend: Oracle ME is een open platform dat ook kan koppelen met externe systemen, waardoor je je HR-processen makkelijker kunt automatiseren, makkelijker kunt communiceren en de betrokkenheid vergroot. Het werkt via meerdere kanalen, zoals e-mail, sms, webbrowser, samenwerkingstools en videoconferenties. Tom: “Een veelbelovende tool. Maar belangrijk om te vermelden is wel dat je eerst de basis op orde moet hebben. Je data en processen moeten altijd kloppen. Als je het fundament goed hebt staan, kan Oracle ME de kers op de taart zijn. Het wordt zo makkelijker om werknemerservaringen te bieden die de unieke cultuur van je organisatie weerspiegelen. En wie wil dat nou niet?”

 

Meer weten over Oracle ME?

Bel of mail ons

Stefan Hanekamp

Business Consultant

Tom Wijers SuccessDay Fase 0 Phase 0

Tom Wijers

Senior Business Consultant

Vera Berends

Business Consultant

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!