Het traineeship van SuccessDay biedt voor ieder wat wils

blog traineeship-SuccessDay

‘Het traineeship van SuccessDay biedt voor ieder wat wils’

In september 2022 ging de eerste lichting HRIT-trainees van SuccessDay aan de slag. De deelnemers kozen voor een traject van werken en leren tegelijk, waarbij de klant begeleiden voorafgaand, tijdens en na een HRIT-implementatie centraal staat. Trainees Jocelyne en Mirre vertellen hoe zij het traineeship tot nu toe ervaren. Binnenkort gaat er een tweede lichting van start, waarvoor je vanaf nu kunt aanmelden.

De eerste groep trainees van SuccessDay viel meteen al met de neus in de boter: de eerste week gingen de young professionals naar Boedapest. Op het programma stond elkaar beter leren kennen en leren hoe een HRIT-project in elkaar zit en welke verschillende rollen er zoal zijn. “Dit heeft ervoor gezorgd dat we meteen een hechte groep waren”, vertelt Mirre de Laat (22), die vorig jaar haar diploma International Business behaalde aan de Avans Hogeschool. Helemaal nieuw was SuccessDay niet voor haar, want zij deed ook al haar afstudeerstage bij het bedrijf in Eindhoven.

Ze plaatste op haar LinkedIn-profiel dat ze op zoek was naar een stageplek. Haar oom deelde dat bericht, waarop Bas Eggelaar, een van de oprichters van SuccessDay vroeg of zij hem een berichtje wilde sturen. “Dat heb ik gedaan. En ik had het zo naar mijn zin dat ik na mijn stage besloot mij aan te melden voor het traineeship. Het is een jong, snelgroeiend bedrijf en ik had inmiddels ontdekt dat de HRIT mij heel erg aansprak. Je kunt er alle kanten mee op. Omdat ik nog niet precies wist welke richting ik op wilde, leek het mij handig om verschillende dingen uit te proberen. Ik wilde ook graag een kijkje nemen in verschillende keukens, dus toen ik hoorde dat ze een traineeship aan het opzetten waren bij SuccessDay, dacht ik: die kans grijp ik met beide handen aan!”, vertelt Mirre, die eerder het vak ‘Spotlight on Digital Business’ aan de Fachhochschule St Pölten had gevolgd.


De wereld van morgen

Ze kwam in een groep met zes andere young professionals (twee mannen en vier vrouwen), met verschillende achtergronden, variërend in de leeftijd van 22 tot 35 jaar. Een van hen is Jocelyne Franken (25). Jocelyne studeerde Psychologie in Tilburg en deed daarna een master aan de Erasmus Universiteit: Organizational Dynamics in the Digital Society, die zij in juli 2022 afrondde.

Een HRIT-implementatie draait zeker niet alleen om de technische, harde kant. Bovendien is dit de wereld van morgen, daar zie ik echt toekomst in.

Jocelyne kwam bij SuccessDay terecht omdat ze werd benaderd door recruiter Emily die had ontdekt dat ze op zoek was naar een jonge organisatie die zich bezig hield met digitale transformatie en projectmatig werken. “Ik ben gaan praten en het klikte meteen. Ik vond dat mijn eerste ‘echte’ baan niet alleen inhoudelijk interessant moest zijn, maar ook dat er leuke collega’s moesten werken. En dat is hier zeker het geval! Het is een jong, fanatiek en energiek team dat zichzelf altijd wil blijven ontwikkelen. De sfeer is informeel. Als ik iets met de directie wil bespreken loop ik zo bij ze binnen. De lijntjes zijn kort”, vertelt de Junior Business Consultant/HRIT-trainee bij SuccessDay.

Zij vindt de combinatie van mens en technologie een hele interessante. “Een HRIT-implementatie draait zeker niet alleen om de technische, harde kant. Bovendien is dit de wereld van morgen, daar zie ik echt toekomst in.”

Werken en leren tegelijk

Na de kennismakingsweek in Boedapest ging de groep trainees vrijwel meteen aan de slag bij verschillende opdrachtgevers. Voor Mirre en Jocelyne was dat toevallig allebei bij Enza Zaden in Enkhuizen, waar Mirre de projectmanager mocht ondersteunen en Jocelyne data support voor haar rekening nam. Mirre: “Inmiddels werk ik ook als junior functioneel consultant bij Aviko, omdat ik graag ook eens wat dieper de techniek in wilde.” Ze gaat regelmatig naar haar opdrachtgevers, maar werkt meestal vanuit het kantoor van SuccessDay. “Toch is het fijn om de mensen waarmee je werkt af en toe face-to-face te zien, dus ik rij met alle plezier naar Enkhuizen als dat nodig is.”

Hoewel Jocelyne zich in eerste instantie vooral bezighield met de datakant van HRIT-implementaties, heeft zij op een gegeven moment aangegeven dat een andere rol wellicht beter bij haar past. “Ik wilde toch liever iets meer de menselijke kant op.” Ze kon bij Enza Zaden aan de slag als Functional Lead en kon daarnaast instromen op een project bij Alliander, waar zij de werkinstructies optimaliseert. Deze week start ze bovendien als PMO bij nog een andere opdrachtgever. “Het is fantastisch dat je de gelegenheid krijgt om zoveel verschillende rollen uit te proberen en dat je in hoog tempo verschillende soorten organisaties leert kennen. Zo kun je ontdekken wat het beste bij je past.”

Per week zijn de trainees gemiddeld vier uur kwijt aan training en ontwikkeling. De ene week is het wat meer dan de andere week. Zo stond er in de eerste weken een belangrijke systeemtraining in de agenda. SuccessDay begeleidt HRIT-implementaties van verschillende leveranciers, waaronder Workday, Ceridian Dayforce, SuccessFactors en Oracle Fusion. Mirre en Jocelyne volgden allebei een training op het gebied van Workday, andere trainees worden weer in andere systemen geschoold. Overigens gaat het niet alleen om HRIT-trainingen. Ook soft skills komen uitgebreid aan bod. De trainingen worden zowel door interne consultants van SuccessDay verzorgd als door externe partijen. SuccessDay-oprichter Bas Eggelaar: “Uiteindelijk maakt SuccessDay het verschil, omdat wij de brug slaan tussen HR en technologie. Alle consultants zijn dus binnen HR en HRIT opgeleid.”


Persoonlijke begeleiding

Daarnaast krijgen de trainees een consultant toegewezen die hen begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling. Iedere week hebben zij zowel een team- als 1-op-1-call om dingen met hun begeleider te bespreken waar ze zoal tegenaanlopen. Binnen de projecten worden de jonge talenten daarnaast inhoudelijk begeleid door een ervaren SuccessDay-consultant. Mirre: “Het is heel prettig om altijd te kunnen sparren met iemand. Overigens merk ik aan de ervaren krachten dat zij het ook fijn vinden om feedback te krijgen van ons.” Jocelyne onderschrijft dat: “Wij worden heel serieus genomen en er wordt echt wat gedaan met onze input. Als wij bijvoorbeeld merken dat er bij onze opdrachtgevers behoefte is aan bepaalde skills, dan wordt dat meteen opgepakt en verwerkt in het opleidingsprogramma. SuccessDay is echt heel wendbaar. Ik heb soms echt het idee dat ze ons op een voetstuk plaatsen, we worden hier ontzettend goed behandeld.”

Van opdrachtgevers krijgen de trainees vaak teruggekoppeld dat ze dingen razendsnel oppakken. Daarnaast vinden organisaties de frisse blik en de tomeloze energie van young professionals heel prettig. Zij nemen de oudere garde, die soms wat meer weerstand heeft bij veranderingen, op sleeptouw en durven kritische vragen te stellen, waardoor er nog eens kritisch tegen het licht gehouden wordt of de huidige werkwijze wel echt de beste is. Dat kan soms heel nuttig zijn voor organisaties die een digitale transformatie doormaken.


Echte aanrader


Beide young professionals noemen het traineeship een ‘echte aanrader’ voor mensen die geïnteresseerd zijn in digitalisering én zichzelf willen blijven ontwikkelen. Bovendien wordt de overstap van studeren naar het werkende leven zo minder groot. “Omdat je samen in een groep zit en er veel aandacht is voor opleidingen en je persoonlijke ontwikkeling gaat het allemaal wat geleidelijker. We leren ook veel van elkaar. Iedere week organiseert steeds iemand anders een bijeenkomst rondom een thema wat hij of zij interessant vindt en deelt zijn kennis en ervaring met de rest.”

De trainees zien de toekomst rooskleurig in. “Ik zie mezelf na het traineeship nog zeker blijven. Ik kan mij hier maximaal verder ontwikkelen. Ik voel me net eens spons, ik slurp alles op. Laatst heb ik nog een training gegeven voor een van mijn opdrachtgevers voor de HR-afdeling in Mexico en de VS. Het geeft echt een enorme kick dat ik die kans heb gekregen en dat het dan zo soepel verloopt allemaal”, vertelt Jocelyne trots. Ook Mirre heeft het prima naar haar zin en verwacht als het HRIT-traineeship eindigt in september aan boord te blijven. “Er zijn zoveel facetten binnen HRIT die interessant zijn. SuccessDay biedt alle rollen aan, dus er is voor ieder wat wils.”

Jocelyne benadrukt wel dat je flexibel en stressbestendig moet zijn om te kunnen aarden in de consultancy. “De belasting gaat vaak met pieken. Maar het voordeel van SuccessDay is dat je een onbeperkt aantal vakantiedagen hebt, dus als het even wat rustiger is, kan je rustig een lang weekend weg of een middagje gaan golfen als het lekker weer is. Het feit dat dit kan geeft veel rust.” Een andere geliefde arbeidsvoorwaarde is de personal trainer die een aantal keer per week tot je beschikking staat. Maar het leukste aan hun werkgever vinden de trainees toch wel de sfeer van het bedrijf. Jocelyne: “Het zijn stuk voor stuk goalgetters die er vol voor gaan en tegelijkertijd ontzettend behulpzaam zijn. En als gaandeweg blijkt dat iets toch anders moet, wordt de koers gewoon bijgesteld. Iedereen krijgt maximaal de kans om zichzelf te blijven ontwikkelen en je krijgt ontzettend veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dus ik zou zeggen: heb jij affiniteit met HR en IT en wil jij de brug slaan tussen die twee werelden? Meld je aan voor het HRIT-traineeship en wie weet word jij onze nieuwe collega!”

 

Tekst: Ester Schop | Illustratie: Studio van Laar

Meer informatie & aanmelden Traineeship

Mirre de Laat

Trainee

Jocelyne Franken

Trainee

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!