Gezien bij UNLEASH: De 5 grootste uitdagingen voor HR van nu – en hoe technologie kan helpen

Blog UNLEASH WORLD paris - SuccessDay HRIT Employee Journey

Op 12 en 13 oktober vond UNLEASH World plaats in Parijs – het epicentrum voor HR, recruitment- en opleidingsprofessionals. Met toonaangevende sprekers over de laatste trends en ontwikkelingen in HRIT-land, een grote expositievloer en oneindig veel netwerkmogelijkheden. Eveline van Bergen, managing consultant bij SuccessDay, was aanwezig en zet de 5 grootste HR-uitdagingen voor je op een rij. Verder vertelt ze welke rol technologie kan spelen bij het aangaan van die uitdagingen.


Zo’n 5000 bezoekers kwamen dit jaar op UNLEASH World af, de eerste editie die weer door kon gaan na de uitbraak van het coronavirus. Eveline was samen met haar collega’s Balázs Székely, Bas Eggelaar, Juul van Dongen en Ruben Stavast aanwezig op het grote, internationale HRIT-evenement. Zij werkt inmiddels drie jaar bij SuccessDay, waar ze een team aanstuurt van business consultants die bij verschillende klanten zitten. Daarnaast vervult zij diverse rollen bij klanten tijdens HRIT-implementaties, zoals projectmanager of Functional Lead.

Op UNLEASH was 80 tot 90% van de oplossingen die softwareleveranciers aanboden gericht op het werven en selecteren van nieuw talent en het in kaart brengen van de skills van bestaand talent binnen organisaties. Maar er waren ook andere hot-topics. Eveline zet ze hieronder voor je op een rij.

  1. De juiste mensen vinden
    Talent acquisitie is de grootste uitdaging van HR van dit moment. De krapte op de arbeidsmarkt was nog nooit zo goed voelbaar. Om de juiste mensen aan te trekken en aan je te verbinden is een goed salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden al lang niet meer afdoende. Om echt te kunnen concurreren zal je potentiële werknemers moeten laten zien waar je organisatie voor staat. Jouw employer brand kan helpen je purpose beter over te brengen via HR-technologie. “Op UNLEASH zag ik veel HRIT-features die het recruitmentproces kunnen automatiseren en vereenvoudigen. Zo heb je met behulp van technologie toegang tot een grotere talent-pool, kan je gebruikmaken van video interviews bij sollicitaties, kunnen sollicitanten zelf online een afspraak inplannen wanneer het hèn schikt en kan je gebruikmaken van een AI-assistent bij het beantwoorden van veel gestelde vragen over de sollicitatieprocedure. Zorg hierbij wel dat je communicatie en processen aansluiten bij de waarden en de cultuur van je organisatie. Maak bijvoorbeeld gebruik van personalisatie en voer je huisstijl door in de tooling. Let er ook op dat je niet alles moet automatiseren. Standaard afwijzingsmails (‘Don’t call us, we call you’) zijn tegenwoordig not done.”
  2. Vind je interne talent en skills
    Snelle bij- en nascholing wordt de nieuwe norm. Werk evolueert voortdurend en het identificeren van vaardigheden die al aanwezig zijn binnen de organisatie was een hot topic op UNLEASH. Aangezien veel organisaties worstelen met de invulling van hun functies, is het cruciaal om hier goed naar te kijken. Vaak is er echter onvoldoende inzicht in de bestaande skills van het huidige personeel. HRIT kan de business ondersteunen met het in kaart brengen van de interne vaardigheden en mobiliteitsmogelijkheden. Eveline: “Het klinkt eenvoudig, maar dat is het in de praktijk vaak niet. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je medewerkers hun vaardigheden up-to-date houden in een HRIT-systeem? Wat gebeurt er als er nieuwe vaardigheden worden geïntroduceerd, als er bijscholing is gevolgd of als de functie-eisen veranderen? Om de skills van je personeel goed inzichtelijk te hebben, moet je data op orde zijn. Om dit alles ten volle te benutten, moet je jouw medewerkers betrekken en hen de voordelen van het goed bijhouden van deze gegevens laten ervaren.” Zodra organisaties beschikken over up-to-date data over skills kunnen zij gebruikmaken van zowel interne als externe gegevensbronnen om de vaardigheidskloof en trends te identificeren.
  3. Wen aan ‘het nieuwe normaal’
    Organisaties zullen eraan moeten wennen dat er altijd dingen veranderen en dat het nooit even ‘gewoon normaal’ gaat. Om medewerkers aan boord te houden in een continu veranderende omgeving is goede communicatie alleen niet voldoende. Zorg dat er genoeg aandacht is voor verandermanagement, maak gebruik van de juiste tooling en trainingen om mensen wegwijs te maken in nieuwe situaties en realiseer je dat niet iedereen hetzelfde reageert op verandering. “Maak gebruik van persona’s, visualisaties, pas je tooling aan op de verschillende behoeftes en ruim obstakels uit de weg. En last but not least: geef als management het goede voorbeeld – practice what you preach”, vertelt Eveline.
  4. Focus op duurzaamheid en welzijn
    Sinds het begin van de pandemie is HR van cruciaal belang geweest om bedrijven te ondersteunen bij de verschuiving naar werken op afstand en is het ook sterk betrokken bij de bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers. Veel organisaties werken aan welzijnsinitiatieven en het meten van de tevredenheid van werknemers. “Ik zag op UNLEASH een demo van een nieuw digitaal platform binnen CEGID Talentsoft dat een sociale barometer is voor het vastleggen van welzijn. Organisatie kunnen zo de verschillende indicatoren van werknemersbetrokkenheid diagnosticeren en daarop inspelen. Medewerkers kunnen ook verbeterideeën aandragen die via de tool in een actieplan kunnen worden omgezet. Hierbij kun je denken aan sporten onder werktijd, coaching, maar ook aan manieren om de werkdruk te verlagen.”
  5. Werken op afstand
    Bedrijven beginnen eindelijk te wennen aan hun modellen voor langdurig hybride of telewerken, en dat heeft een aanzienlijke impact op de manier waarop werknemers met elkaar omgaan. Werkrelaties en vertrouwen zijn belangrijker dan ooit. Tech-oplossingen zijn onmisbaar bij een cultuur op afstand. “Op UNLEASH zag ik veel leveranciers in dit gat springen, bijvoorbeeld met een nieuwe ‘laag’ bovenop Zoom, waarmee je tijdens een training of bijvoorbeeld testsessie over de schouder van deelnemers/collega’s kunt meekijken. Een ander voorbeeld is het online kunnen reserveren van een flexplek of vergaderruimte op kantoor of een tool die inzichtelijk maakt wie er fysiek aanwezig is op een bepaalde dag.”

SuccessDay ontzorgt organisaties bij HR-transformaties. Het geeft onafhankelijk advies en praktische ondersteuning voor, tijdens en na de overgang naar een nieuw digitaal HRIT/HCM-systeem. Verder maakt het HR-data inzichtelijk met People Analytics en helpt het organisaties hun employee experience te verbeteren.

In de volgende blog lees je wat Balázs Székely, AMS-agent bij SuccessDay, heeft opgestoken van UNLEASH.

Meer weten over hoe technologie kan helpen bij HR uitdagingen?

Bel of mail ons

Eveline van Bergen

Managing Consultant

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!