Even voorstellen…. Dit zijn de genomineerden voor de eerste HR Technology Awards: Crunchr

Crunchr - genomineerden -HR Technology Awards - SucessDay

Even voorstellen…. Dit zijn de genomineerden voor de eerste HR Technology Awards: Crunchr


Op 19 september 2023 worden voor de eerste keer de HR Technology Awards uitgereikt. Vorige week maakte de onafhankelijke vakjury de 6 genomineerden bekend, verdeeld over 2 categorieën. Voor de award voor Best HR Technology Product Innovation of the Year zijn Workday Peakon Employee Voice, UKG en Oracle Cloud HCM nog in de race. Voor de award voor Best Next Generation HR Technology (gericht op scale-ups) gaat het nog tussen Crunchr, Fanployer en WELDER. Deze week stellen we de genomineerden alvast aan je voor. In dit artikel vertelt oprichter en CEO Dirk Jonker je alles over Crunchr.

Kan je jezelf om te beginnen even kort aan ons voorstellen?

“Ik ben Dirk Jonker, maar sta ook wel bekend als DataDirk. Na mijn studie actuariaat ben ik naar New York verhuisd, waar ik als actuaris aan de slag ben gegaan. Tijdens de financiële crisis in 2008 moesten alle bedrijven grote beslissingen nemen, die veel impact hadden op organisatie, ook op het gebied van talent en recruitment. Ik verwonderde mij erover dat HR aan de zijlijn stond. Het waren de CEO en de CFO die de lead namen. Zonde, want HR zat op alle waardevolle data. Toen ben ik op een missie gegaan om HR zo te empoweren dat ze zelf deze beslissingen kunnen aanjagen. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat elke business een people business is. Ik ben voor mijzelf begonnen. Eerst in de consultancy met Focus Orange, dat later werd overgenomen door PwC. De tagline van mijn bedrijf was: ‘Data Science for People Strategies’. Omdat ik na de verkoop een data analytics-product wilde ontwikkelen voor HR ben ik gestart met Crunchr. Daarnaast geef ik les aan studenten van de New York University, op de Universiteit van Amsterdam en op de Erasmus Universiteit om bij te dragen aan een nieuwe generatie HR-professionals.”

Dirk Jonker – Founder of Crunchr

Kan je wat meer vertellen over je bedrijf en het product?

“Crunchr stelt HR in staat om op basis van data precies te snappen wat er aan de hand is in het bedrijf. HR krijgt met onze tool voor HR-analytics antwoord op alle essentiële vragen. Een paar jaar geleden ging het vooral over de pandemie. Hoe hou je thuiswerkers verbonden met je organisatie? Daarna liepen de verloopcijfers snel op en nam de krapte op de arbeidsmarkt toe. Dus toen hadden organisaties met name vragen daarover. En nu komen we langzaam in een recessie, waarbij het opeens gaat over kostenreducties. Verder komt AI om de hoek kijken, wat de verdienmodellen van die bedrijven de komende 5 jaar helemaal op de kop kan zetten.”

“Wij helpen bij al die soort type vraagstukken. Je kunt Crunchr zien als een schil die over al die HR-technologieproducten heen ligt. Bedrijven hebben een salarisadministratie, een medewerkerstevredenheidsurvey, een learning- & development systeem. Maar die systemen en tools worden nooit met elkaar geconnect. Wij brengen al die data bij elkaar, zodat er inzicht ontstaat. Zodat je kunt zien: waar zit het verloop met name? Hebben we de mensen met de juiste skills in huis? Volgen ze de juiste opleidingen om de skillsgap te dichten? Als we meer klantgericht willen werken, wie moeten we dan aannemen en welke recruitmentkanalen zetten we in?”

“Wij bedienen de grootste bedrijven ter wereld. Randstad, Booking.com, AkzoNobel. Die hebben allemaal HR-systemen om workforce management te kunnen doen, maar analyses en reporting is bij die vendors onderontwikkeld. Bovendien zijn de data vaak verspreid over verschillende systemen. Dat moet bij elkaar worden gebracht. Dat doen wij dus. Crunchr heeft kantoren in Amsterdam, Londen en Boston en er staan zo’n 70 medewerkers op de loonlijst.”

Waarom hebben jullie besloten om mee te doen aan de HR Technology Awards?

“We zijn door heel veel klanten gewezen op het feit dat deze awards er waren. Als je bedrijven over de hele wereld vraagt wie de topspelers in People Analytics zijn, dan staan wij altijd in de top drie. Ik ben trots dat wij in Nederland zijn geboren.”

Wat maakt jullie uniek?

“Ik denk echt dat wij iets anders doen dan onze concurrenten. Er zijn heel veel HR- tools die nu opkomen. Maar dat zijn vaak van die one-trick ponies. Die lossen allemaal één klein probleem op. Wij verbinden juist data uit al die systemen wat leidt tot een geïntegreerd inzicht. Zoals ik al zei gaat het nu vooral over kostenreducties. Ik wil iets bieden waarbij we bedrijven voorbereiden op de toekomst, hoe ongewis die ook is.”

“Onze tool is ook heel snel te implementeren. Binnen twee weken heeft de hele organisatie dashboards die diep inzicht geven in wat er gebeurt en wat je eraan kunt doen. En het is bovendien gemaakt voor HR, waar veel alfa’s werken. Het is heel simpel in gebruik. Bij ons hoef je geen data scientists te zijn, alleen een nieuwsgierige HR-professional.”

HR Technology Awards

Waarom denken jullie dat jullie genomineerd zijn?

“Wij vertellen HR met Crunchr wat er aan de hand is in de organisatie. En we laten ze zien wat de opties zijn om er iets aan te doen. Zo maken we HR de beste business-adviseur voor de business. Sinds kort kan je met Crunchr ook praten met je data met behulp van generative AI. En dat is echt heel gaaf. Je kunt vragen stellen als: Hebben wij een verloopprobleem? Waar is het verloop het hoogst? Zien wij dat mensen met lage salarissen sneller weggaan?”

“HR klaagt er al jaren over dat ze niet aan de bestuurstafel zitten en dat ze geen impact maken. Crunchr geeft HR antwoorden op hoe ze hun mensen, cultuur en organisatie kunnen laten aansluiten op de onderwerpen groei, kosten en innovatie. Dat zijn de onderwerpen waar de CFO en de CEO mee worstelen. HR wordt met onze HR-analytics-oplossing een volwaardigere gesprekspartner voor de business.”

Wat verwacht je van de awardshow? Denk je dat jullie gaan winnen?

“Dat is aan de jury. Maar ik heb goede hoop. We hebben onlangs een prijs van Gartner gewonnen. We zijn door Forbes genomineerd tot de beste HR-technologie. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat HR in Nederland op de hoogte is van ons bestaan – en vooral dat er no time to waste is. Ga niet zelf iets bouwen. Het heeft ons acht jaar gekost om te komen tot waar we nu staan. Elke maand dat je wacht met inzicht verkrijgen, verlies je ongelooflijk veel geld. Wij hebben nu een klant waar we hebben becijferd dat we in een jaar tijd bijna 16 miljoen dollar hebben bespaard. Dat is meer dan een miljoen per maand! Dus wake up en neem de lead als HR. Het is mijn ambitie dat de CHRO de vice president wordt van de CEO.”

Over de HR Technology Awards

Omdat er in Nederland nog geen onafhankelijke awards werden uitgereikt voor HR-technologie besloot Bas Eggelaar, oprichter van SuccessDay dat het de hoogste tijd was hiervoor. Al snel sloten zich verschillende partners aan bij het evenement.

De jury van de HR Technology Awards bestaat uit voorzitter Anne Jaakke (HR Changemaker) Louis Luijten (Diverse Board-posities & Alumni CIO ASML) Rolf Jorna (Alumni Head of Group HR Action), Derk Jan Koole (Business Leader Career bij Mercer), Helen Richardson (CHRO van Renewi), Erwin Hoogeveen (CHRO Fugro) en Pascale Peters (Hoogleraar Strategisch Human Resource Management aan Nyenrode Business Universiteit).

De Awardshow vindt plaats op 19 september in De Kazerne in Brainport, het hart van Europese innovatie. Inmiddels hebben zich al zo’n 100 CHRO’s, CIO’s en HR- en IT-Directeuren aangemeld voor HET netwerkevenement op het gebied van HR Technology. Naast de eerder genoemde categorieën wordt er ook nog een award uitgereikt aan de Beste HR Transformatie met behulp van Technologie.

Meer weten over de HR Technology Awards?

hrtechnologyawards.nl

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!