Even voorstellen…. Dit zijn de genomineerden voor de eerste HR Technology Awards: A.S. Watson/Neurolytics

genomineerden voor de HR Technology Awards: A.S. Watson/Neurolytics

Even voorstellen…. Dit zijn de genomineerden voor de eerste HR Technology Awards: A.S. Watson/Neurolytics

Deze week werden voor de eerste keer de HR Technology Awards uitgereikt. Voor de categorie Beste HR-transformatie met behulp van Technologie kwamen drie genomineerden in aanmerking. In dit artikel vertellen Rik Philippen en Joshua van Veen je alles over het optimalisatietraject van de candidate journey bij A.S. Watson, waarbij er gebruik werd gemaakt van de geavanceerde technologie van Neurolytics.

Kunnen jullie om te beginnen jezelf even kort aan ons voorstellen?

“Ik ben Rik Philippen. Ik werk als HR Manager Sales Operations bij A.S. Watson. In die rol ben ik enerzijds verantwoordelijk voor het HR-portefeuille van onze Trekpleister-filialen. Aan de andere kant ben ik ook veel bezig met HR Analytics en innovatie op het gebied van HR. Ik werk alweer vijf jaar bij A.S. Watson. Hiervoor werkte ik in verschillende HR-rollen bij onder meer CZ en CEVA Logistics.”

“En ik ben Joshua van Veen, Commercial Lead bij Neurolytics. Ik ben hier voornamelijk aangesteld om ervoor te zorgen dat het proces voor kandidaten en onze klanten van A tot Z zo fijn mogelijk verloopt. Wij focussen ons voornamelijk op het tonen van unieke gedragsinzichten van kandidaten voor onze klanten. Ik werk hier nu een jaar en hiervoor heb ik bij Indeed gewerkt en op verschillende plekken in de hiring-industrie.”

Kunnen jullie wat meer vertellen over de bedrijven waar jullie werken?

“A.S. Watson Benelux is onderdeel van de A.S. Watson Group. De A.S. Watson Group is de grootste internationale health & beauty retailer ter wereld. Met meer dan 16.000 winkels en 12 retailmerken zijn we actief in 28 markten. Via ons online en offline netwerk bedienen we dagelijks vele miljoenen klanten. A.S. Watson Benelux is het bedrijf achter Kruidvat, Trekpleister, ICI PARIS XL, Pour Vous en Prijsmepper. Bij A.S. Watson Benelux telt ruim 31.000 medewerkers, waarvan 27.000 in Nederland.”

“Neurolytics is een AI SaaS-bedrijf, dat bedrijven ondersteunt om de juiste kandidaten te selecteren, retentie te verhogen en personeelsverloop te verminderen. Via wetenschappelijk bewezen methodes op basis van video scans, en cognitieve testen, wordt er gemeten hoe goed een kandidaat past bij de organisatie. Wij testen kandidaten met behulp van AI op betrokkenheid, culturele fit, werkvoorkeuren en stressbestendigheid voor een optimale match met het bedrijf en de baan. Wij werken samen met de Universiteit van Utrecht en hebben grants ontvangen vanuit de Europese Unie en Nederlands Wetenschappelijke Onderzoeksinstituut (NWO). We bestaan nu 5,5 jaar.”

Waarom hebben jullie besloten om mee te doen aan de HR Technology Awards?

“A.S. Watson vindt het belangrijk om niet alleen de beste ervaring te bieden aan onze kandidaten, maar ook om te laten zien aan andere organisaties en bedrijven welke mogelijkheid er zijn om de candidate journey kwalitatief beter en leuker te maken. Het is fijn om onze kennis en ervaring hierover te delen met anderen. Daarnaast vinden we dat het werk van Neurolytics een podium verdient. Hun tool helpt ons om de candidate journey van mensen die een baan zoeken leuker en doeltreffender te maken. Wij vinden dat dat gezien mag worden.”

“Neurolytics was natuurlijk heel bij met het initiatief van A.S. Watson. Ook wij vinden het leuk om de markt te kunnen laten zien hoe je een leuke verbinding kunt maken met kandidaten en zo mensen echt gelukkig laat worden binnen een nieuwe positie.”

Kan je wat meer vertellen over het product waarmee jullie hebben meegedaan aan de HR Technology Awards?

Joshua: “Ons product heet de Cultural Fit Scan. Dit is een videoscan-analyse, waarbij we met AI unieke gedragsinzichten kunnen laten zien bij kandidaten. We meten hoe engaged deze kandidaten zijn met het bedrijf, de visie en de missie van het bedrijf en hoeveel intrinsieke motivatie ze hebben. Maar ook hoe het zit met de stressbestendigheid en hoe ze passen in of iets kunnen toevoegen aan een team. Zo kunnen wij objectief de juiste match zoeken tussen kandidaten en organisaties.”

Rik, kan jij aangeven waarom je bij Neurolytics bent uitgekomen en wat jullie behoefte was?

“Vorig jaar waren we aan het nadenken over welke candidate journey we wilden bieden en hoe we de zoektocht naar een nieuw talent wilden inrichten. Wat je vaak ziet is dat een dergelijke zoektocht vaak is ingericht naar de wensen en behoeftes van organisaties. Vaak is dat dus behoorlijk ouderwets, wat een drempel kan vormen voor kandidaten. We zijn op zoek gegaan naar innovatieve oplossingen. Al vrij snel kwamen we uit bij Neurolytics, dat al verschillende prijzen had gewonnen voor hun tooling, zowel op het gebied van innovatie als op het gebied van betrouwbaarheid. Met de Cultural Fit Scan kunnen we niet alleen het proces voor kandidaten die solliciteren leuker maken, maar ook de quality of hire verbeteren.

We zijn heel bewust klein begonnen. Vorig jaar zijn we gestart met een pilot bij één afdeling waarvan we wisten dat kandidaten het sollicitatieproces als drempel ervoeren. Dat ging om e-commerce. De pilot is goed bevallen en inmiddels hebben we de proef uitgebreid richting de supply chain organisatie bij vacatures voor teamleiders.”

Wat maakt jullie HR-technologietraject uniek?

Rik: “Met behulp van de tool kunnen wij heel snel bepalen of er een cultural fit is en de betrokkenheid van de kandidaat meten. Hierdoor vermindert de time to hire en beperk je de kans op uitval. Wat je ziet over de hele linie, is dat we voor medewerkers waar we vroeger een uitgebreid assessment inzetten, er nu een stap tussenuit hebben kunnen halen. Vaak kan het nu zonder uitgebreide cognitieve testen te doen en zonder lange persoonlijkheidsvragenlijsten, waar iemand soms wel twee uur mee bezig is. Die testen vergen bovendien veel voorbereiding en daar zitten kandidaten anno 2023 in deze arbeidsmarkt echt niet meer op te wachten. We kunnen nu beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de kandidaat, wat ons een voorsprong kan geven op de arbeidsmarkt. We kunnen sneller het kaf van het koren scheiden en tijdens een tweede gesprek meteen de diepte ingaan.”

HR Technology Awards

Waarom denken jullie dat jullie genomineerd zijn?

Rik: “Ik denk dat het een hele mooie ontwikkeling is in de markt, die organisaties kan helpen om gerichter te werven. Met behulp van de tool kunnen we het straks als het goed is het personeelsverloop verminderen en de retentie verhogen. Tegelijkertijd doet de oplossing ook veel voor mensen die een baan zoeken. Het zoeken naar een baan is vaak best spannend. Je moet vaak allerlei testen invullen om er doorheen te komen. Dat proces wordt nu veel gemakkelijker en leuker gemaakt. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst met deze tool?

Rik: “We willen de Cultural Fit Scan mogelijk ook in België gaan uitrollen. Daarnaast willen we de journey verder optimaliseren voor iedere kandidaat en medewerker. We zijn nu alle doelgroepen aan het identificeren, om daar vervolgens het optimale proces voor in te richten voor onszelf en de kandidaat. Verder onderzoeken we voor welke functies we de tooling van Neurolytics nog meer kunnen gaan gebruiken.”

Joshua: “Het is heel fijn om te merken dat onze technologie ervoor zorgt dat mensen gemotiveerd en blij naar hun werk gaan en dat werkgevers blij zijn met de nieuw geworven kandidaten. Met onze technologie kunnen we op basis van gedragsdata de betrokkenheid en werkvoorkeuren van een kandidaat vergelijken met die van het huidige team of een bepaald filiaal. In sommige gevallen ben je juist op zoek naar overlapping, in andere gevallen naar meer diversiteit. Belangrijk om te vermelden is dat onze gedragsinzichten onafhankelijk zijn van leeftijd, geslacht of etniciteit om bias te verminderen en iedereen een eerlijke en gelijke kans te geven op zijn of haar droombaan. Op die manier stimuleren we diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.”

Rik Philippen

Rik Philippen

HR Manager Sales Operations at A.S. Watson

Joshua van Veen

Commercial Lead bij Neurolytics

Over de HR Technology Awards

Omdat er in Nederland nog geen onafhankelijke awards werden uitgereikt voor HR-technologie besloot Bas Eggelaar, oprichter van SuccessDay dat het de hoogste tijd was hiervoor. Al snel sloten zich verschillende partners aan bij het evenement.

De jury van de HR Technology Awards bestaat uit voorzitter Anne Jaakke (HR Changemaker) Louis Luijten (Diverse Board-posities & Alumni CIO ASML) Rolf Jorna (Alumni Head of Group HR Action), Derk Jan Koole (Business Leader Career bij Mercer), Helen Richardson (CHRO van Renewi), Erwin Hoogeveen (CHRO Fugro) en Pascale Peters (Hoogleraar Strategisch Human Resource Management aan Nyenrode Business Universiteit).

De Awardshow vond plaats op 19 september in De Kazerne in Brainport, het hart van Europese innovatie. HET netwerkevenement op het gebied van HR Technologie werd bezocht door zo’n 100 CHRO’s, CIO’s en HR- en IT-Directeuren. Naast de eerder genoemde categorieën werden er ook awards uitgereikt in de categorieën Beste HR Technologie Product Innovatie van het Jaar en Beste NextGen HR Technologie.

Meer weten over de HR Technology Awards?

hrtechnologyawards.nl

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!