Dit is waarom het de hoogste tijd is voor de HR Technology Awards

HR Technology Awards

Dit is waarom het de hoogste tijd is voor de HR Technology Awards

Op 19 september aanstaande is het zover: dan worden voor de allereerste keer de HR Technology Awards uitgereikt. Initiatiefnemer Bas Eggelaar, oprichter van SuccessDay, vond het de hoogste tijd voor een onafhankelijke prijs voor de beste HR-technologietransformatie en de beste HRIT-productinnovatie. De awards zullen worden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst, wat moet uitgroeien tot HET jaarlijkse netwerkevent waar de software- en HR-wereld elkaar treffen.

Hoe ben je op het idee gekomen van de HR Technology Awards?

“Ik realiseerde mij dit jaar dat er nog geen onafhankelijke prijs is in die hoek. Er worden door softwareleveranciers vooral veel prijzen aan hun directe klanten gegeven. Er is dringend behoefte aan een objectief oordeel, over de softwareleveranciers heen. De mooiste HRIT-transformaties en de meest veelbelovende innovaties verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Op die manier ziet het veld wat er zoal te koop is en kan er geleerd worden van elkaars ervaringen. Bovendien heeft de awardshow een netwerkfunctie: HR- en IT-professionals op C-level vinden elkaar en kunnen gezellig bijkletsen en sparren.”

Waarom voelt SuccessDay zich geroepen om zo’n evenement te organiseren?

“Omdat we zelf ook onafhankelijk zijn. Wij werken platform-agnostisch. Overigens zit er niemand van SuccessDay in de jury en kan iedereen zich aanmelden als gegadigde voor een award. Het is dus zeker geen SuccessDay-feestje. Er is een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Anne Jaakke. Zij is een ervaren CHRO (ze werkte onder meer bij Hunkemöller en bij Fitness First in Australië en Europa, Whitbread, David Lloyd Leisure en Autogrill) en coacht en adviseert nu CHRO’s en Executives over senior leiderschap, internationalisering en HR via haar ondernemingen Fantistics en HR ChangeMakers. Daarnaast is ze Managing Partner van The Board Boost. Ze is ook oud-CHRO van het jaar en is veelgevraagd keynote-spreker. Naast SuccessDay zijn Mercer, Randstad en UiPath betrokken bij de HR Technology Awards.”

Hoe is er gereageerd op het initiatief?

“Het is leuk om te merken dat er veel animo is om mee te dingen voor de awards, maar ook om bij het evenement aanwezig te mogen zijn. We zitten inmiddels op zo’n 60 aanmeldingen, waarvan veel CHRO’s en HR-tech-eindverantwoordelijken en leidinggevenden uit de HRIT-industrie – zowel van gevestigde partijen als scale-ups. We richten ons hoofdzakelijk op tier 1 softwareleveranciers, en grote en complexe organisaties, maar het is leuk om te zien dat niet alleen de grote namen zich hebben aangemeld en mee willen dingen naar de prijzen. Ik ben diep onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden projecten en producten. Dat kan ik alvast verklappen, al ga ik er niet over, want ik zit zelf niet in de jury.”

Ik kan mij nog herinneren dat ik ooit 17 formulieren moest invullen toen ik ergens in dienst trad, waarop ik iedere keer weer mijn naam en andere dezelfde gegevens moest invullen.

Hoe zie jij de toekomst van HR-technologie?

“De laatste jaren zijn er mooie stappen gemaakt, maar je kunt zeker niet zeggen dat HR voorop loopt als het gaat om automatisering en digitalisering. HR is en blijft een mensenvak en de professionals die kiezen voor dit vak hebben doorgaans niet bovengemiddeld veel affiniteit met technologie. Maar zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen we niet meer om technologie heen. Ik kan mij nog herinneren dat ik ooit 17 formulieren moest invullen toen ik ergens in dienst trad, waarop ik iedere keer weer mijn naam en andere dezelfde gegevens moest invullen. Dat was in 2008 al belachelijk, maar anno 2023 kan je dat al helemaal niet meer van een kandidaat verwachten. Een sollicitatie moet binnen enkele dagen zijn afgerond. En dat kan, als je alle processen stroomlijnt en slim gebruikmaakt van technologie. Ook kun je kwaliteit van processen veel beter voorspellen als je automatiseert. Dit komt de klantbeleving (medewerkersbeleving) ten goede.
Ik verwacht de komende tijd veel van sleuteltechnologieën als big data, Artificial Intelligence en blockchaintechnologie. We gaan ook steeds meer naar HR-lifecycle-ondersteuning met behulp van geïntegreerde technologie in plaats van losse tools voor bijvoorbeeld recruitment, talentmanagement, verlof en verzuim. Vaak ontstaan nieuwe innovatieve oplossingen bij jonge, wendbare ondernemingen. Als oplossingen zich bewezen hebben worden ze vaak opgeslokt door een van de grote vendors en wordt de technologie geïntegreerd in hun HRM-pakket.”

Welke rol kan technologie spelen bij het naar een hoger niveau tillen van de HR-strategie en -dienstverlening?

“Een essentiële rol. Alleen zo kunnen organisaties het verschil gaan en blijven maken. Dat geldt zeker voor snelgroeiende, ambitieuze corporates. Je zult serieus aan de slag moeten met het stroomlijnen van je employee experience en daarbij is technologie onmisbaar. Hierbij wil ik wel benadrukken dat HRIT geen doel op zich is, maar slechts een middel. Het draait bij een HRIT-transformatie niet alleen om de technologie, maar misschien nog wel meer om de mensen en processen. Het begint niet met de aanschaf en implementatie van een systeem. Je zult eerst een stap terug moeten doen: breng in kaart wat voor organisatie je wilt zijn en hoe het moet voelen voor medewerkers om voor jouw organisatie te werken. Daarna ga je daar je processen op aanpassen en pas daarna beslis je welke onderdelen je kunt automatiseren en welke technologie daar het beste bij past.”

Welke impact hopen jullie te hebben met de HR Technology Awards?

“We willen het vak verder ontwikkelen en de HR- en HRIT-wereld met elkaar verbinden. Ik hoop dat er tijdens het event volop wordt genetwerkt en dat er kennis wordt gedeeld, zodat er sprake is van kruisbestuiving. In deze tijd ontstaat innovatie vooral door co-creatie, dus we hebben elkaar nodig om stappen te kunnen maken. Het is belangrijk om te weten wat er zoal te koop is en waar de behoeftes liggen van organisaties. Het is de bedoeling dat de prijzen jaarlijks worden uitgereikt. Als je het mij vraagt wordt het HET jaarlijkse netwerkevent waar de tech- en HR-wereld elkaar treffen. Voor de deelnemers en de winnaars is het een uitstekende gelegenheid om hun project of product/dienst in de spotlight te zetten.”

Meer weten over de HR Technology Awards?

Bezoek de website

Bas Eggelaar

Managing Director

Neem contact met ons op

Bel ons of kom langs. We geven je binnen 24 uur een reactie!